website
Pırlanta tektaş yüzük seçimi, pırlantalara özel bir ilgisi olmayan ya da ilk kez pırlanta yüzük satın alacak olan kişiler için karmaşık bir mesele gibi algılanabiliyor. Bu nedenle de her pırlantasever, yolun başında detaylı bir pırlanta nasıl seçilir rehberine ihtiyaç duyuyor. Karmaşık gibi görünse de aslında pırlanta yüzük seçimi, pırlantaların temel özelliklerini (4C) ve kendinize en uygun seçimi yapmanın püf noktalarını bildiğinizde oldukça kolaylaşır.
ROY Diamond olarak, en doğru pırlanta yüzük seçimini yapabilmeniz adına pırlanta nasıl seçilir rehberi hazırlamak istedik. Bu içeriğimizde doğru pırlantayı seçmenin ipuçları nelerdir, evlilik teklifi için tektaş nasıl seçilir, pırlantaları birbirlerinden ayıran temel özellikleri nelerdir gibi sorulara cevap vermeye çalışacağız. 
Pırlanta Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Pırlanta Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Pırlanta nasıl seçilir sorusuna geçmeden önce kısaca pırlantanın kendisine de değinmek gerekir. “Tanrıların göz yaşı” yakıştırmasıyla bilinen elmasın, belirli bir formda kesilmesiyle elde edilen değerli taşlara pırlanta denilmektedir. Aslında elmas ve pırlanta temelde aynı taştır. Pırlanta, kesimin adıdır. 
Pırlantalar, ilk bakışta aynıymış gibi algılansa da aslında hiçbir pırlanta bir diğerinin aynısı değildir. Bu sebeple her pırlanta eşsizdir. Pırlantalar genel olarak 4C özelliklerine göre sınıflandırılır. Pırlanta nasıl seçilir sorusuna tam anlamıyla cevap verebilmek için ilk olarak pırlantanın teknik özelliklerini bilmek gerekir: 
  • Karat (Carat), 
  • Renk (Color), 
  • Berraklık (Clarity), 
  • Kesim (Cut).
Bir pırlanta yüzük ya da tektaş yüzük satın almak istediğinizde öncelikle 4C özelliklerine göre inceleme yapmanız gerekir. Pırlantanın kalitesi ve fiyatı, bu 4 temel özellik ile doğru orantılıdır.
ROY Diamond imzalı elmas ürünleri incelemek için Elmas Koleksiyonu sayfamıza göz atabilirsiniz. 

Pırlanta Nasıl Seçilir?

Pırlanta nasıl seçilir sorusuna verebileceğimiz basit bir cevap bulunmuyor. Bu soru, pırlantanın karatından kesimine, berraklığından rengine, satın alım sonrası bakım işlemlerinden uluslararası sertifikası olup olmadığına kadar geniş bir çerçevede cevaplanmalıdır. Doğru bir seçim ancak ve ancak yeterli bilgiye sahip olarak yapılabilir. Fakat bu, göz korkutucu bir süreç de değildir.
  1. Karat Değeri

Pırlanta yüzük alırken sormanız gereken soruların başında pırlantanın kaç karat olduğu geliyor diyebiliriz. Karat, pırlantanın ağırlık birimidir. Dolayısıyla da bir noktada pırlantanın büyülüğünü de belirler. 
Karat, pırlantanın fiyatının belirlenmesinde de en önemli parametrelerden biridir. Karat büyüdükçe fiyat da doğal olarak artacaktır. Ancak pırlantanın değerini tek başına “karat” belirleyemez. Burada dikkat edilmesi gereken, renk ya da kesim gibi diğer özelliklerin de istediğiniz ölçüde sağlanıp sağlanmadığıdır. 
Örneğin genellikle daha büyük bir karat değerinin, düşük bir karat değerinden daha iyi olduğu düşünülür. Fakat pırlantanın parlaklığını belirleyen ana etken kesimdir. Başka bir ifadeyle karatın, pırlantanın parlaklığına bir etkisi yoktur. 
  1. Renk Değeri

Renk değeri, pırlantanın rengini belirler ve ölçek renksizden renkliye doğru ilerler. Pırlantanın renk değeri; “diamond” kelimesinin ilk harfi olan ve en renksiz (beyaza en yakın) pırlantalar için kullanılan D harfi ile Z harfi arasında ifade edilir. Pırlantalarda renk skalası oldukça geniştir; ancak en değerli pırlantalar, en renksiz ya da en doygun renge sahip olanlardır.
Pırlanta seçerken dikkat edilecek başlıklar arasındaki renk değeri kafa karıştırıcı olabilmektedir. Basite indirgeyerek anlatmak gerekirse öncelikle pırlantaları iki ana başlığa ayırmalıyız: Renksiz pırlantalar ve renkli pırlantalar. 
Pırlantalar renksiz gibi görünse de uzman gözlerin anlayabileceği oldukça ufak, belli belirsiz renk farklılıkları vardır. Renksiz pırlantalar için en iyi değer, oldukça nadir bulunan D renginden başlar. H renk değerindeki pırlantalar, sıklıkla tercih edilen pırlantalar arasındadır. I renk değeri, uygun fiyatlı seçenekler arasında karşımıza çıkmaktadır. L renginden sonra ise pırlantalar sarımtırak bir renge doğru ilerler. Renksiz pırlantalar söz konusu olduğunda, pırlanta renginin sarımtırak olması değeri düşürür diyebiliriz.
Fantezi pırlantalar da denilen renkli pırlantalar ise renksizlere göre içeriğinde bor, nitrojen gibi farklı kimyasal bileşenler taşır. Renklerini de bu farklı bileşenlerden alırlar. Dolayısıyla da sarımtırak bir pırlanta ile sarı pırlanta farklı kimyasal yapı ve elbette farklı değerdedir. Sarı pırlanta, renksiz pırlantalardan çok daha değerlidir. Dünyanın en değerli pırlantası ise mavi renkte olandır.  
Huzur ve dinliğin taşı olarak bilinen safir; bağışıklık ve sinir sistemleri üzerindeki olumlu etkileriyle dikkat çeken zümrüt; oluşumu milyonlarca yıl süren ve başarı, zenginlik, mutluluk gibi duygularla özdeşleştirilen yakut hakkında detaylı bilgi almak için Renklerin Anlamları: Safir, Zümrüt, Yakut başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
  1. Berraklık Değeri

Berraklık, taşın içerisindeki doğal izleri ifade eder ve kalitenin en önemli işaretidir diyebiliriz. Kristalleşme sürecinde içine karışan minerallerin bıraktığı bu tür doğal izler her pırlantada bulunmaktadır. Doğal izler ışığın yansıtılmasında engel teşkil ettiği için pırlantanın parlaklığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle de pırlanta, ne kadar berraksa o kadar değerlidir. 
Pırlantanın berraklık değeri; en berrak olan F değerinden başlayarak IF, VVS1, VVS2, VS1, VS2, SI1, SI2 değerleriyle devam eder ve lekelerin fazlaca olduğunu ifaden eden P değerinde biter. SI berraklık seviyesi, çoğunlukla yeterli bir seviyedir. VS ile SI farkı ise çıplak gözle ayırt edilemez. Fiyat olarak en uygun olan P grubu pırlantalarda çıplak gözle de görülebilen lekeler bulunur. 
  1. Kesim Biçimi

Pırlanta nasıl seçilir konusundaki en önemli ve belirleyici teknik özelliğin “kesim” olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kesim, pırlantanın parlaklığını belirleyen en önemli başlıklardan biridir. Usta bir elden çıkmış iyi bir kesim, pırlantanın ışığı aşağıya taşıyarak üstten güçlü bir şekilde dışarıya yansıtmasını sağlar. Böylece pırlanta çok daha parlak olur. 
Pırlanta kesiminde de bir kalite skalası bulunmaktadır. En iyi kesim EXC iken skalanın sonu F değeri ile ifade edilir. Genel olarak EXCVG ve G kesimleri iyidir, F ise pek fazla tercih edilmemektedir. 
Direkt olarak parlaklığı etkilediği için pırlantanın nasıl kesildiği son derece önemlidir. Aynı karat ağırlığına sahip tektaş pırlanta yüzükler karşılaştırıldığında daha parlak olanın, aynı zamanda daha büyük göründüğü/algılandığı gözlemlenir.
İstediğiniz parlaklıkta pırlanta nasıl seçilir konusunda da birkaç öneride bulunabiliriz: 
  • Satıldığında değerini kaybetmeyen ve en çok tercih edilen kesim şekli, klasik yuvarlak kesimdir.
  • Çok parlak olan yuvarlak kesim tektaş yüzükler diğerlerine göre daha gösterişli algılanmaktadır. 
  • Parlak ve ışıltılı bir pırlanta için brilliant yuvarlak kesim de tercih edilebilir. 
  • Sade ve şık bir pırlanta için baget kesim ürünlere bakılabilir. 
Klasik kesimin yanı sıra oval kesim, markiz kesim de yine sıkça tercih edilen kesimler arasındadır. 
ROY Diamond imzalı baget ürünleri incelemek için Baget Koleksiyonu sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 
Pırlanta nasıl seçilir sorununun temelini oluştan 4 ana unsur hakkında ayrıntılı bilgi için Pırlanta Nedir? Pırlantanın 4C Özelliği başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.
 
  1. Pırlantanın Sertifikası

Pırlanta sertifikası, ürünün tüm teknik özelliklerinin belirtildiği uluslararası bir belgedir. Pırlanta alırken dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biri de ürünle birlikte geçerli bir sertifika verilip verilmediğidir. Bu belge, pırlantanızı hem alırken hem de satmak istediğinizde oldukça işlevseldir. 
Bazen firmalar, ürününüzle birlikte ürünün teknik özelliklerinin yazılı olduğu, kendi logolarını da içerebilen bir kart verebilir. Burada dikkat edilmesi gereken, bu kartın bir “uluslararası sertifika” olmadığıdır. 
Pırlanta değerlendirmesi yapan iki merkez bulunmaktadır: HRD Antwer ve Amerika Gemoloji Enstitüsü (GIA) hakkında bilgi edinmek için Uluslararası Sertifikalar GIA - HRD başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz. 
  1. Marka Çıkışlı Pırlanta

İster kendinize ister sevdiğiniz birine hediye etmek üzere pırlanta yüzük ya da tektaş yüzük alacak olun, mücevher dünyasının en özel anlamlara sahip ürününü aldığınızı unutmamalısınız. Bu nedenle de pırlanta alırken, güvenilir bir markadan alışveriş yapmanız hem alışveriş sürecinde hem de satın alma sonrası destek sürecinde size son derece önemli avantajlar sağlayacaktır. 
  • Pırlanta mücevherler, günlük kullanım neticesinde kirlenebilir ve doğru ellerde temizlenmesi, yeniden parlatılması gerekebilir. Uzmanlığı “pırlanta” olan bir markayı seçmek, en iyi bakım-onarım hizmetlerine ulaşmanızı sağlar. 
  • Zaman içerisinde pırlanta yüzüğünüzü daha büyük veya kaliteli başka bir ürünle değiştirmek istediğinizde de ürün skalası geniş bir markada değişim yapmanız çok daha kolay olur.
  • Büyük ve prestijli bir marka hem fiyat hem de tasarım açısından çok geniş bir ölçekte alışveriş yapabilmenize imkân verir.
  • Tecrübeli ve pırlanta dünyasına hâkim bir marka, satın alma sürecinde sorularınıza net cevaplar vererek size detaylı bir şekilde yardımcı olur.
  • Alanında uzman ve prestij sahibi bir markadan aldığınız ürün, hediye edeceğiniz kişinin gözünde hediyenizi çok daha da değerli kılacaktır. 
  • Markadan yapılan alışverişlerde mücevherinizle birlikte ürünün tüm teknik özelliklerini gösteren uluslararası bir sertifika alma olanağınız olur.
Özetle marka; güvenin ve kalitenin garantisidir. 
ROY Diamond’ın fırsat ürünlerini kaçırmamak için Fırsat Ürünleri Kataloğunu takip edebilirsiniz. 
 
 
 

Tektaş Nasıl Seçilir?

Tektaş nasıl seçilir sorusu özellikle de evlilik teklifi için hazırlanan erkekler için zorlu bir konu gibi görünüyor. Aşk, bağlılık, sadakat sembolü olarak tektaş yüzük, elbette özen ve hassasiyet isteyen bir seçim.
Pırlanta nasıl seçilir sorusuna önce teknik yönden cevap vermeye çalıştık. Tüm bu başlıkları değerlendirip seçiminizle ilgili ana kararları verdikten sonra artık yüzüğün elinizde nasıl durduğuna, tasarımının size hitap edip etmediğine bakmalısınız. 

Tarz Uyumluluğu

Tektaş, hemen her gün parmağınızda olacak bir yüzük. Dolayısıyla da yaşam stilinizle uyumlu bir seçim yapmak, tektaşınızın kıyafet ve diğer aksesuar seçimlerinizle de uyumlu olmasını sağlar. 
İhtişamlı, sade, klasik, oryantalist… Tektaş yüzükler için pek çok farklı tarzdan bahsedebiliriz. Burada pırlanta kesiminin önemli bir değerlendirme unsuru olarak karşımıza çıktığını söyleyebiliriz. 
Eğer tektaş yüzüğü evlilik teklifi için alıyor ve ne seçeceğinizi bilmiyorsanız işe hediye edeceğiniz kişinin tarzını öğrenerek başlayabilirsiniz. 

Elinizdeki Duruşu 

Tektaş yüzük seçilirken fiziki özellikler göz ardı edilmemelidir. Fiziki özelliklerle uyumlu bir tektaş yüzük, olduğundan çok daha iyi duracaktır. 
Küçük el ve kısa parmaklar için -parmakların daha da kısa algılanmaması adına- büyük taşlı yüzükler tercih edilmemelidir. Küçük parmaklı eller için orta büyüklük ve yuvarlak ya da oval taşlar daha uygun olacaktır. 
Uzun el ve ince parmaklar için eğer parmakların zarafeti vurgulanmak isteniyorsa küçük taşlar tercih edilebilir. Bununla birlikte uzun elleriniz ve ince parmaklarınız varsa genel olarak markiz kesim hariç diğer kesimleri ve taş büyüklüklerini de rahatlıkla deneyebilirsiniz. 
Uzun el ve kalın parmaklar için -orantılı bir görünüm yakalamak adına- büyük taşlar tercih edilmelidir. Kesimde ise yuvarlak, oval, dikdörtgen, asimetrik ya da açılı kesimler rahatlıkla denenebilir.

Yüzük ve Pırlantanın Rengi 

Tektaş nasıl seçilir meselesinin önemli bir ayağını da yüzük rengi oluşturuyor. Yüzük rengi ve taş rengi birbirini dengeleyecek şekilde olmalıdır. Safir, zümrüt gibi renkli taşlar söz konusu ise yüzük rengi, beyaz altın ya da gümüş renklerde olabilir. 
Renksiz taşlarda ise pembe altın kullanılması yüzüğünüze farklı bir hava katacaktır. Bununla birlikte pırlatalar söz konusu olduğunda en iyi yüzük renginin beyaz olacağını da söyleyebiliriz. 
ROY Diamond imzalı tektaş yüzük seçeneklerini görmek için Tektaş Koleksiyonu sayfamızı inceleyebilirsiniz. 

ROY Diamond ve Pırlanta 

ROY Diamond olarak pırlanta mücevherlerinizi satın aldıktan sonra da sizinle iletişimimizi koparmıyor ve ihtiyaç duyduğunuz her anda özel hizmetlerimizle yanınızda oluyoruz: Süresiz bakım hizmeti, zarar gören ürünlerinizin onarılması ve bakımının yapılması, online alışverişlerinizde ücretsiz ve sigortalı kargo hizmeti ile her zaman sizi desteklemeyi hedefliyoruz. 
Mücevher ustalarımız tarafından özel olarak tasarlanıp üretilen tüm ürünlerimizi inceleyebilir; satın alma süreci hakkında detaylı bilgi almak için Sıkça Sorulan Sorular sayfamızı ziyaret edebilir ya da bizimle iletişime geçebilirsiniz. 
×